Randevu ve bilgilendirme için, haftanın her günü 09:00 - 22:00 saatleri arasında (+90312) 219 2233 numaralı sabit hattan bizi arayabilirsiniz.
Hamilelikte mide yanması ve reflü en sık görülen şikayetlerden birisidir. Belirtileri midede ekşime, yanma, ağrı, yemek borusuna doğru göğüste ağrı, özellikle sabahları ,gece boyunca yatay pozisyonda geriye kaçan mide asidi boğazı yaktığı için öksürük şeklinde olabilir.
Gebelikte mide yanması sebepleri aslında gebelik hormonlarına bağlı mide boşalmasında yavaşlama ve gebelik büyüdükçe bebek tarafından midenin yukarı doğru itilmesidir.
Hamilelikte artan progesteron ve relaksin hormonları, mide, yemek borusu ve barsaklardaki düz kasların gevşemesine yol açar. Bu nedenle mide-barsak sisteminde gaz, şişkinlik, hazımsızlık, boşaltım güçlüğü, yemek borusu ve mide yanması gibi sorunlar görülebilir.
Mide ile yemek borusu arasındaki kaslar da gevşediği için, besinler ve asitli sindirim sıvıları yukarı doğru kaçabilir. Bu asitler yemek borusu mukozasında yanma ve tahrişe yol açar. Bu yavaşlama gebe için sıkıntı yaratsa da, besinlerin daha iyi emilebilmesi için gereklidir. Özellikle gebelik haftası ilerledikçe, rahim büyüdüğü için, mide daha da yukarı itilerek bu şikayetlerde artış görülebilir.
Hamilelikte mide ekşimesi şikayetleri ya da yemek borusu yanması gebelerin neredeyse yarısında görülür. Bu yazımızda hamilelikte mide yanması konusunu ele alacağız.
Halk arasında hamilelikte yemek borusu yanması ya da mide yanması, saçlı bebek olmasına yorulur. Hatta bebeğin saçları çıktığı için yanmanın başladığı öne sürülür. Ancak bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu değildir! Yani gebelikte mide yanması bebeğin saçı ile ilişkili değildir. Ayrıca gebelikte mide yanması cinsiyet ile ilişkili de değildir.
Birçok gebede, hamileliğin en erken şikayetlerinden biri yemek borusu yanması ve mide yanmasıdır. Yaklaşık ikinci ay civarında başlayıp, tüm gebelik boyunca sürebilir. Hatta mide problemi olan gebelerde, daha erken dönemde bile başlayabilir. Gebelik büyüdkçe mide yanması şikayetlerinde artış olabilir.
Peki gebelikte mide yanması nasıl geçer? Aslında çok basit bazı önlemler alarak hamilelerde mide ekşimesi önlenebilir.
Mide ekşimesi ve yanmasına ne iyi gelir? ya da Hamile iken mideyi ne rahatlatır? soruları bize sıkça soruluyor.
Gebelikte yemek borusu yanması ya da gebelikte mide yanması için genellikle diyet ve hayat tarzı değişiklikleri önerilir. Ayrıca ihtiyaç varsa, hamilelikte güvenli olan çeşitli anti–asit hap ve şurup şeklindeki ilaçlar düzenli olarak kullanılabilir. Buna rağmen şikayetleri düzelmeyen hastalarda ise, hekim kontrolü altında daha farklı mide ilaçları kullanmak gerekebilir.
İlaç kullanmadan hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir sorusuyla sıkça karşılaşıyoruz. Hamilelikte mide yanmasını önlemek için çok basit hayat tarzı değişiklikleri yeterli olabilir.
Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer? soruna cevap olarak;
Mide asidine hangi bitki iyi gelir? Mide yanmasına bitkisel çözüm var mıdır? sorularıyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Hamilelikte mide yanması için aşağıdaki gibi basit önlemler işe yarayabilir;
Aşağıdaki ve yiyecekler ve içecekler hamilelikte mide yanmasını artırdığı için, bu tür şikayetleri olan hastaların tüketmemesi önerilir.
Gebelikte doğal maden suyu ya da soda tüketmenin pek çok yararı vardır. Mide asidini dengeler, vücut için gerekli mineral ve elektrolitleri sağlar. İstenirse limon ilave edilerek mideyi rahatlatmak için tüketilebilir. Limon asidik değildir, ancak yine de bazı hastalarda mide yanmasını artırabilir.
Özellikle yemek sonrası hazımsızlık şikayeti varsa 15-20 dakika sonra maden suyu tüketmek mideyi rahatlatır.
Yukarıda bahsedilen önlemler işe yaramadığı zaman gebelikte mide yanması için ilaç kullanmak gerekebilir. Bu ilaçlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir: